Ögonkirurgen och forskaren Mario-Alexander Economou på S:t Eriks Ögonsjukhus ligger i framkant med flera nya kirurgiska ingrepp för behandling av glaukom.
Glaukom, grön starr, innebär att trycket i ögat blir så högt att synnerven skadas. Att trycket ökar beror i sin tur på att ögat producerar för mycket vätska eller att vätskan inte har tillräckligt utflöde. Om man inte behandlas riskerar man att bli blind.
Men nu har forskarna kommit ett steg längre i behandlingen av glaukom, med hjälp av tekniker inom mikroinvasiv kirurgi, dvs mindre kirurgiska ingrepp. 2015 opererade Mario-Alexander Economou de första patienterna med den nya tekniken, en slags ”bypassoperation” där man sätter in ett sex millimeter långt rör i ögat, via ett snitt i hornhinnan. Den ena änden av röret placeras under bindvävshinnan och den andra i ögats främre kammare. Röret dränerar vätskan från ögats insida till dess utsida. Vätskan tas sedan upp av ögats ytliga kärl och går ut i kroppen. Den senaste typen av mikroimplantat är bara 0,4 mm långt och 40 mikrometer i diameter.
Hittills har han opererat 120 patienter och av dem har bara fem patienter behövt göra en trabekulektomi (den traditionella behandlingen) inom två år.
– Trabekulektomi tar omkring 45 minuter och risken för komplikationer gör att man oftast bara opererar patienter med svår sjukdom. Med så kallad mikroinvasiv glaukomkirurgi är operationen klar på 5-10 minuter, säger Mario-Alexander.
Ett alternativ till dropparna
För mild till måttlig glaukom är ögondroppar den traditionella behandlingen, men Mario-Alexander menar att många har problem att ta dem och ta dem på rätt sätt, och får komplikationer. Om två till tre år hoppas han kunna erbjuda sina patienter ett alternativ till de vanliga ögondropparna. Ett flertal studier pågår med mikroimplantat som utsöndrar läkemedlet automatiskt i ögat under 8-16 månader. Att placera en sådan ”dosett” i ögat tar bara ett par minuter.
– Då blir vi av med problemen med dropparna. Om patienten ändå behöver opereras så småningom har vi lyckats hålla nere trycket så att skadorna inte har gått så långt. Då har vi en rad olika operationsmetoder att välja mellan. Målet är att skräddarsy behandlingen, bromsa sjukdomen effektivare och förhindra att patienten blir blind under sin livstid, säger han.
Foto: Johanna Hanno